Плодородни празници

Кюстендил е прочут със своите четири култови празника. Те са като негова разноцветна, красива и пълна с емоции визитна картичка. В тези празнични дни кюстендилци и гостите на града празнуват плодородната земя и природните ресурси, с които е надарен кюстендилският край, пресъздават древни традиции и културните връзки между поколенията.

Кюстендилска пролет

Кюстендилска пролет е знаковият празник на града. Всяка година на 21 март в съвременна форма се пресъздават култовите практики на траки и римляни и почитта им към соларните божества и лечители Асклепий, Хигия, Телесфор, Аполон и Дионис. През 1966 г. се поставя началото на традицията за избор на девойка Кюстендилска пролет – символ на младостта и новата надежда, която се ражда заедно с първите нежни стъпки на пролетта. Всяка година на Кюстендилска пролет избраната девойка и двете нейни подгласнички водят празничната процесия, с която приветстват кюстендилци и гостите на града. Кулминацията е тържеството на Хисарлъка.

Празник на черешата

От стари времена Кюстендил носи славата на овощната градина на България. През 1896 година оттук започва и националната традиция за организиране на изложения на плодовете на овощарския труд на българите. През същата година в Кюстендил е учредена Първата национална овощарска изложба.

Оттогава всяка година два дни от месец юни се посвещават на Празника на черешата. Излагат се произведения на изкуството, посветени на черешата – кукли, бижута, пластики, икони и различни автентични произведения, майсторски изработени от сръчните ръце на десетки художници и занаятчии. Акцентът на празника е изложението с конкурсен характер, в което вземат участие читалища, сдружения, детски градини и училища от Кюстендил и региона.

Панагия – Въздигане на хляба

Този ритуал по традиция се провежда всяка година на 15 август, когато е православният празник Успение на Пресвета Богородица. Празникът Панагия представя българската православна традиция и изкуство. Представлява иконографска изложба, съпроводена с изложение на обредни хлябове, което подчертава дълбоката свързаност на вярата и хляба на живота. Ден преди празника се представя обичая по замесването на богородичния хляб, в който е вплетена вяра, майсторство и автентичност – такива, каквито са предавани от майки на дъщери, от род в род. Празникът Панагия – Въздигане на хляба се провежда около катедралата „Успение Богородично”. На този ден по традиция жените в Кюстендил месят хлябове с молитва за добруване, украсяват ги и ги занасят в храма с благодарност към Богородица. По обяд градината пред общината се превръща в изложбено пространство с красиво подредените обредни хлябове, плодове и жито.

Празник на плодородието

Празникът на плодородието е пищният есенен венец на богатата земя на кюстендилския край и на трудолюбието на местните хора. В края на септември, на този празник на изобилието се представят красиво аранжирани кътове с разнообразни плодове и зеленчуци, а в богатата художествена програма участват състави от цяла България и от съседните страни. Партньор за празника всяка година е Институтът по земеделие в Кюстендил, представят се десетки сортове ябълки и други плодове от местните овощни градини. Празникът на плодородието има конкурсен характер с награди за най-добро и атрактивно представяне на участниците, с което се насърчават производителите.

Четири сезона

Парк хотел Кюстендил е изграден на място, от което може  да се насладите на всички дадености на чистата природа, и ако искате да обогатите отдиха си с още атракции и нови впечатления, списъкът с възможности е дълъг и разнообразен.

Крепостта Хисарлъка

Мистично място, което може да ви пренесе в епохата на римските императори. Крепостта се намира на 180 метра над град Кюстендил, на Свещения хълм „Хисарлъка” -акрополът на антична Пауталия. Днес крепостта е реставрирана и превърната в исторически парк, част от Националния архитектурен и археологически резерват „Пауталия – Велбъжд- Кюстендил“.

Зоопарк в гората

Зоопаркът в град Кюстендил се намира в живописния лесопарк Хисарлъка. Създаден е през 1962 година, през 1966-а е преместен на сегашния терен – източно от местността Чешмето. Изградени са 15 клетки за тревопасни животни, хищници и птици, има и малка природонаучна сбирка. Модернизиран е, направени са алеи и кътове за отдих. Повече от половин век и до днес зоопаркът е любимо място за разходка и почивка на кюстендилци и гостите на града. В непосредствена близост до зоопарка е разположена и късноантичната и средновековна крепост Хисарлъка.

Парк Галерията

Пеещи и светещи фонтани, атракциони и детски съоръжения, места за отдих и почивка сред зеленината в центъра на града. В сърцето на парка е прочутата галерия на знаменития български художник Владимир Димитров – Майстора. Художествената галерия на Кюстендил притежава най-голямата колекция от негови творби.

В парк „Галерията“ може да откриете и новата атракция на града „Обичам Кюстендил“, където може да си направите селфи за спомен от времето, прекарано тук.

Екопарк Езерата

Две свързани изкуствени езера и паркова зона с площ от 11 декара – великолепно място за атрактивен отдих – може да покарате водно колело с децата си, да се разходите в прекрасния парк

Река Банщица

В парк е превърнато и коритото на река Банщица, която минава през Кюстендил.


И с повече адреналин

Парк хотел Кюстендил е разположен в подножието на планината Осогово, която през всички сезони е достъпно и чудесно място за туризъм.

Чрез общинския Туристистически инфоцентър на Кюстендил може да се включите в незабравими преживявания:

Делтапланер; Картинг; Езда; Пейнтбол; Наем на АТВ по планински маршрути (отдават ги собственици на други места за настаняване в планината); Наем на велосипеди (за града или за планински веломаршрути); Общински плувен комплекс (също с минерална вода) – сезонен (от юни до септември); Спортни игрища (тенис, футбол и др.); Лов и риболов.


Зимни спортове

Осоговската планина е изключително благоприятна за развитие на зимни спортове и ски туризъм. Най-високата й точка е връх Руен, 2251 метра. На територията на Община Кюстендил има условия за практикуване на ски, сноуборд, ски бягане и други зимни спортове. Съвременните съоръжения и инфраструктурата гарантират добри условия за ски туризъм през целия активен зимен сезон.

Чист извор на здраве


Кюстендил е един от най-древните градове в Европа, а в епохата на Древен Рим се прочува като курорт, заради лековитите минерални извори, красивата природа и добрите климатични условия. Още в онези времена Пауталия се превръща в база за рехабилитация на заслужилите римски легиони.

И до днес Кюстендил запазва и развива славата си на прекрасно място за почивка, с целебната сила на минералните води, с чистата природа, културното и историческо наследство, в съчетание с модерни възможности за отдих и туризъм.

Много са обектите в града, свързани с историята на балнеолечението – реставрирани като архитектурни и исторически паметници, като действащи лечебни центрове, или новоизградени спа комплекси.


Парк хотел Кюстендил

Хотелът е открит през 2015 година и е първият етап от Медико-балнеологичен комплекс „Свети Иван Рилски”. Разполага с леглова база за 190 души, целогодишен басейн с топла минерална вода, спа център с капацитет от 70 души, с над 30 процедури – физиотерапия, кинезитерапия, лечение с минералната вода, десетки видове масажи, парна баня, джакузи, вани и сауна. С прекрасното си местоположение и безценния си ресурс – целебните минерални води, хотелът се превръща във водеща спа локация за региона и страната. Предстои да бъде довършен Център за долекуване, продължително лечение и рехабилитация.


Чифте баня

Действащ паметник на културата. Датира от 15-16 век, от времето на Сюлейман Паша и е върху основите на Асклепион Пауталия. Функционира повече от 400 години. През 1910 година банята е частично разрушена и върху основите й е изградена нова модерна градска баня със самобитна архитектура. Има две отделения, всяко от които разполага с три басейна с различна температура на водата, индивидуални кабини и няколко широки фоайета. Намира се в парк „Банска градина“ в центъра на града.


Алай баня

„Войнишката баня” е построена върху основите на турска баня от късното Средновековие. През 1928 година е модернизирана и преустроена в сегашния си вид. Банята разполага със сауна, басейн за релаксация и отделение за масажи.


Дервиш баня

Дервиш баня е на повече от 400 години и функционира до 1992 г. През 2005 година е реставрирана и е архитектурен паметник на културата.


Антични терми

Останки от античен лечебен комплекс (асклепион). Сред откритите до момента римски терми на територията на България, пауталийските са втори по големина след тези в Одесос (Варна). От култовия здравен център, който е бил със застроена площ от 3000 кв. метра, са запазени останки от залите за лечение и отдих, басейните с топла минерална вода, гимнастическите салони и одеоните ­ – зали за музикални и литературни състезания и представления.