Четири сезона

Парк хотел Кюстендил е изграден на място, от което може  да се насладите на всички дадености на чистата природа, и ако искате да обогатите отдиха си с още атракции и нови впечатления, списъкът с възможности е дълъг и разнообразен.

Крепостта Хисарлъка

Мистично място, което може да ви пренесе в епохата на римските императори. Крепостта се намира на 180 метра над град Кюстендил, на Свещения хълм „Хисарлъка” -акрополът на антична Пауталия. Днес крепостта е реставрирана и превърната в исторически парк, част от Националния архитектурен и археологически резерват „Пауталия – Велбъжд- Кюстендил“.

Зоопарк в гората

Зоопаркът в град Кюстендил се намира в живописния лесопарк Хисарлъка. Създаден е през 1962 година, през 1966-а е преместен на сегашния терен – източно от местността Чешмето. Изградени са 15 клетки за тревопасни животни, хищници и птици, има и малка природонаучна сбирка. Модернизиран е, направени са алеи и кътове за отдих. Повече от половин век и до днес зоопаркът е любимо място за разходка и почивка на кюстендилци и гостите на града. В непосредствена близост до зоопарка е разположена и късноантичната и средновековна крепост Хисарлъка.

Парк Галерията

Пеещи и светещи фонтани, атракциони и детски съоръжения, места за отдих и почивка сред зеленината в центъра на града. В сърцето на парка е прочутата галерия на знаменития български художник Владимир Димитров – Майстора. Художествената галерия на Кюстендил притежава най-голямата колекция от негови творби.

В парк „Галерията“ може да откриете и новата атракция на града „Обичам Кюстендил“, където може да си направите селфи за спомен от времето, прекарано тук.

Екопарк Езерата

Две свързани изкуствени езера и паркова зона с площ от 11 декара – великолепно място за атрактивен отдих – може да покарате водно колело с децата си, да се разходите в прекрасния парк

Река Банщица

В парк е превърнато и коритото на река Банщица, която минава през Кюстендил.


И с повече адреналин

Парк хотел Кюстендил е разположен в подножието на планината Осогово, която през всички сезони е достъпно и чудесно място за туризъм.

Чрез общинския Туристистически инфоцентър на Кюстендил може да се включите в незабравими преживявания:

Делтапланер; Картинг; Езда; Пейнтбол; Наем на АТВ по планински маршрути (отдават ги собственици на други места за настаняване в планината); Наем на велосипеди (за града или за планински веломаршрути); Общински плувен комплекс (също с минерална вода) – сезонен (от юни до септември); Спортни игрища (тенис, футбол и др.); Лов и риболов.


Зимни спортове

Осоговската планина е изключително благоприятна за развитие на зимни спортове и ски туризъм. Най-високата й точка е връх Руен, 2251 метра. На територията на Община Кюстендил има условия за практикуване на ски, сноуборд, ски бягане и други зимни спортове. Съвременните съоръжения и инфраструктурата гарантират добри условия за ски туризъм през целия активен зимен сезон.

Чист извор на здраве


Кюстендил е един от най-древните градове в Европа, а в епохата на Древен Рим се прочува като курорт, заради лековитите минерални извори, красивата природа и добрите климатични условия. Още в онези времена Пауталия се превръща в база за рехабилитация на заслужилите римски легиони.

И до днес Кюстендил запазва и развива славата си на прекрасно място за почивка, с целебната сила на минералните води, с чистата природа, културното и историческо наследство, в съчетание с модерни възможности за отдих и туризъм.

Много са обектите в града, свързани с историята на балнеолечението – реставрирани като архитектурни и исторически паметници, като действащи лечебни центрове, или новоизградени спа комплекси.


Парк хотел Кюстендил

Хотелът е открит през 2015 година и е първият етап от Медико-балнеологичен комплекс „Свети Иван Рилски”. Разполага с леглова база за 190 души, целогодишен басейн с топла минерална вода, спа център с капацитет от 70 души, с над 30 процедури – физиотерапия, кинезитерапия, лечение с минералната вода, десетки видове масажи, парна баня, джакузи, вани и сауна. С прекрасното си местоположение и безценния си ресурс – целебните минерални води, хотелът се превръща във водеща спа локация за региона и страната. Предстои да бъде довършен Център за долекуване, продължително лечение и рехабилитация.


Чифте баня

Действащ паметник на културата. Датира от 15-16 век, от времето на Сюлейман Паша и е върху основите на Асклепион Пауталия. Функционира повече от 400 години. През 1910 година банята е частично разрушена и върху основите й е изградена нова модерна градска баня със самобитна архитектура. Има две отделения, всяко от които разполага с три басейна с различна температура на водата, индивидуални кабини и няколко широки фоайета. Намира се в парк „Банска градина“ в центъра на града.


Алай баня

„Войнишката баня” е построена върху основите на турска баня от късното Средновековие. През 1928 година е модернизирана и преустроена в сегашния си вид. Банята разполага със сауна, басейн за релаксация и отделение за масажи.


Дервиш баня

Дервиш баня е на повече от 400 години и функционира до 1992 г. През 2005 година е реставрирана и е архитектурен паметник на културата.


Антични терми

Останки от античен лечебен комплекс (асклепион). Сред откритите до момента римски терми на територията на България, пауталийските са втори по големина след тези в Одесос (Варна). От култовия здравен център, който е бил със застроена площ от 3000 кв. метра, са запазени останки от залите за лечение и отдих, басейните с топла минерална вода, гимнастическите салони и одеоните ­ – зали за музикални и литературни състезания и представления.

Минералните извори на Кюстендил

Наричан още „градът на изворите”, Кюстендил притежава над 20-вековна история на балнеоложки курорт. Кюстендил е известният от Римско време курорт Улпия Пауталия, където са се лекували след битки римските генерали и пълководци.

Тогава е построена втората по големина балнеолечебница на Балканите в чест на бог Асклепий, за което свидетелстват останките от римски терми, постройки, храмове и други археологически находки, открити в района на термалната зона.

Градът продължава да се развива като лечебна дестинация и през османско време и след Освобождението. През 1966 г. Кюстендил е обявен за национален курорт. Открита е модерна балнеолечебница, построяват се няколко нови санаториума, с което се увеличава славата му като балнеологичен център. С документ на Министерството на здравеопазването от 8 март 1994 г.  град Кюстендил е определен като спа курорт с национално значение.

Минералните извори на Кюстендил са повече от 40 и са каптирани още през 1910-1911 г., водите са се ползвали в три бани – “Чифте”, “Алай” и “Дервиш”. Първите две са построени през 1911 г. и 1928 г. на мястото на римски бани, а третата е стара турска постройка от средата на ХVІ век.

Минералната вода и находище „Кюстендил”

Температурата на минералната изворна вода е +73º С и има дебит 23,14 l/s. Тя е слабо минерализирана (719мг/л), с висока алкална реакция – pH 9.15. Водата е с доказани лечебни свойства при редица заболявания.

Находище на минерална вода „Кюстендил“ се намира в южната част на града. То се проявява в неголяма термална зона с дължина 180 м и ширина 60-70 м, разположена в подножието на височината Хисарлъка. Понастоящем основни експлоатационни водоизточници в находището на минерални води “Кюстендил” са два и са познати като “Стария каптаж” и “Новия каптаж”, с оценени технически възможни дебити към 2012 г.  съответно 5,60 l/s и 17,54 l/s, или общо за находището 23,14 l/s.

Балнеоложка оценка

Към днешна дата минералните извори на Кюстендил са уникални по структура и съдържание на минерални елементи и повлияват редица заболявания, в т.ч. и професионални. Най-голямото предимство пред останалите минерални води в България е благоприятното влияние при разрешаване на репродуктивни проблеми при двойки.

Температурата на изворната минерална вода е 73° С и има почти постоянно химично съдържание. Чиста е, безцветна, с приятен вкус и мирис на водороден сулфид. Водата е с лека концентрация на минерали, обогатена с въглеводород-сулфат натрий, силиций, серен сулфид водород, а алкалната й среда (pH 9.15) и нейният отрицателен редокс-потенциал я причисляват към едни от най-ценните лечебни минерални води в света.

Химичен състав на кюстендилската минерална вода

АниониМг./литърМилимолиМг/еквЕкв%
Флуор8.450.40.44.76
Хлор33.450.9
Сулфат147.561.59663.131937.94
Карбонат19.520.32600.65217.75
Хидрокарбонат163.912.85862.848633.86
Хидросиликат1.590.02060.02060.24
Хидросулфат10.690.25970.25973.09
Тиосулфат6.980.12460.12461.48
КатиониМг./литърМилимолиМг/еквЕкв%
Амонийследи
Натрий и калий186.968.26420.08491.01
Калций3.200.0424
Магнезийследи0.06270.75
Желязо0.730.0313
Алуминийследи
Метасилициева киселина134.411.0018
Мегаборна киселина2.000.0532
Метаарсениева киселина677.9415.8829

Външно приложение:

Кюстендилските минерални води повлияват благоприятно редица здравословни неразположения. Такива са гинекологичните заболявания, свързани с хронични възпалителни процеси, яйчниковахипоактивност; при мъжете: хроничен простатит, везикулит и други възпалителни състояния, патоспермия. Външното приложение на кюстендилската минерална вода влияе върху репродуктивното здраве при мъже и жени, страдащи от стерилитет.

Балнеологичните процедури с кюстендилска минерална вода подпомагат лечението на заболявания на опорно-двигателния апарат, травматично-ортопедични и неврологични заболявания в т.ч. хронични с ревматоиден характер, дегенеративни заболявания на ставите, както и такива, причинени от травми на костите, ставите, мускулите и сухожилията. Използването на местните минерални води за лечение на невралгии, плексити, дископатии и дискови хернии значително подобрява състоянието на пациентите. Благодарение на богатото си съдържание на сяра, кюстендилската вода благоприятства лечението на упорити кожни заболявания като екземи, дерматити и псориазис.

Лечебните качества на водата се дължат на минералния й състав, сулфидите, хипотоничният ефект, високата температура, леката минерализация и относително високото съдържание на флуор, високата алкална реакция, но най-вече на сярата. Сярата в различните си химични разновидности има огромно значение за нормалното състояние и функциониране на ставния апарат, за растежа на клетките, за гъвкавостта и еластичността на тъканите, за нормалната дейност на жлезите с вътрешна секреция, за неутрализиране на хронични отравяния с тежки метали.

Отрицателно заредената вода в нашето тяло улавя свободните радикали и ги изхвърля от организма, поради което можем да говорим за антиоксидантна функция на водата. Вода, с отрицателен редокс потенциал е така нар. йонизирана вода, която се получава чрез специални устройства. В Кюстендил такава вода се среща в природата. Минералните води са уникално нисък редокс потенциал, чиято стойност е -340 mV. Това е т. нар. окислително- възстановителен потенциал, който характеризира степента на активност на електроните в окислително-възстановителните реакции, т.е. реакциите свързани с присъединяването или отдаването на електрони. С това по естествен път се засилва биоенергията на човешкото тяло като своеобразен бариерен щит срещу болести.

Освен това, кюстендилската минерална вода стимулира кръвообращението и жлезите с вътрешна секреция, което довежда до подобряване на всички обменни процеси в организма. С това й действие се обясняват благоприятните резултати, които се получават при балнеолечението на редица хронични възпалителни процеси, като заболявания на периферната нервна система, гинекологични заболявания, пречещи за забременяване, хронични възпалителни заболявания на горните дихателни пътища и др.

Питейно лечение:

Някои хронични заболявания на стомаха и на дебелото черво могат да бъдат лекувани успешно чрез пиене на минералната вода или пък комбинирано – чрез пиене и чрез бани. При токсични интоксикации с тежки метали (олово, живак, бисмут и др.) сярата от минералната вода, проникнала в организма, има свойството да се свързва с тези отрови, да ги обезврежда и да ги отстранява от организма.

Инхалационно приложение:

Белодробни заболявания: трахеите; трахеобронхит; бронхиална астма; бронхоектазия.